Over ons


Overmand door verdriet. Een dierbare verloren, een echtscheiding, liefdesverdriet of je voelt je eenzaam. Vanaf nu sta je er niet meer alleen voor. Op 1 november 2014 zijn we met de website van start gegaan. Wij, dat ben ik, Bert Reubsaet, voormalig journalist en mijn vrouw Tess Vossen, vroeger leerkracht en dochter Eva Reubsaet, die international Business heeft gestudeerd. Met z'n drieën runnen wij RMP Grafmonumenten, dat wij in 1997 hebben opgezet naar aanleiding van het overlijden van mijn vader.

Het idee voor deze online community site is niet zomaar uit de lucht komen vallen maar is ontstaan door vele honderden gesprekken met nabestaanden die een dierbare hebben verloren.
Trees Vossen. “ Dat zijn vaak heel lange en diepe gesprekken. Mensen zijn opzoek naar iets anders, iets persoonlijks en willen de overledene op een heel eigen manier gedenken. Een grafmonument, het woord zegt het al, is een gedenkteken en meer dan alleen een koude steen met een naam erop. Voordat je zover bent en een idee uitgewerkt hebt, zijn er vaak heel wat uren verstreken.”

Bert: “ Vaak gaan die gesprekken veel verder dan alleen over dat monument. Mensen hebben de behoefte om te praten. Zij hebben van alles en nog wat meegemaakt en dat willen ze graag kwijt. Ook over hun nieuwe ervaringen willen ze graag praten, zo blijkt. Honderden verhalen hebben we in de loop der jaren gehoord. Verhalen over onvoorwaardelijke liefde, twijfel, schuldgevoelens, wanhoop, maar ook verhalen over bevrijding, een nieuwe liefde, nieuwe uitzichten en mogelijkheden.”

Tess: "Kortom: Verhalen over het leven, over voorspoed en tegenslag. Gewoon hele menselijke verhalen. Verhalen die het waard zijn gehoord en gelezen te worden omdat ze je bewust maken van dat dagelijkse bestaan. Mensen hebben de behoefte met anderen te praten, hun hart te luchten, of gewoon lekker te kletsen. Ieder mens is feitelijk een sociaal wezen en niet op deze wereld gezet om alleen te zijn. Maar wat blijkt. Veel mensen zitten vaak toch ongewild in een sociaal isolement door het overlijden van een partner."

Wie kent het niet. Na een sterfgeval wordt de deur plat gelopen door naaste familie, vrienden en bekenden. Na enkele weken verstomt die stroom mensen en voor dat je het weet, sta je er alleen voor. Je moet niet zeuren, het leven gaat gewoon verder of er niets gebeurd is, zo lijkt het wel.

Tess: “Maar de realiteit is totaal anders. Het leven zoals dat geweest is, komt nooit meer terug. Het zal nooit meer hetzelfde zijn en je moet vaak het leven opnieuw leren ontdekken. De een gaat dat wat makkelijker af en de ander heeft er wat meer moeite mee. Door met elkaar te praten, ervaringen uit te wisselen kom je er achter dat je daarbij niet alleen staat. En toen kwam onze dochter Eva met het idee van de website. "

Eva Reubsaet: "Vandaag de dag vinden steeds meer mensen hun weg op het internet. We daten, Whatsappen en nog zo veel meer. In mijn vrienden- en kennissenkring maak ik dagelijks mee dat mensen geconfronteerd worden met verdriet. Niet alleen vanwege een overlijden, maar ook door een echtscheiding, verlies van werk en noem nog tientallen oorzaken op. En ondanks alle communicatiemiddelen missen ze dan toch net dat geschikte platform. En dat willen wij graag invullen met deze community."